Tazminat davası nedir?

Tazminat davaları genel anlamda maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası olarak tanımlanır. Bunun yanında haksız fiilden kaynaklı olarak destekten yoksun kalma tazminatı, kişilik haklarının zedelenmesi nedeniyle tazminat, boşanma nedeniyle tazminat, iş kazası sebebiyle tazminat, trafik kazası sebebiyle tazminat, hatalı tedavi sonucu tazminat, iş kazası nedeniyle tazminat, telif hakları sebebiyle tazminat vs. istenebilir.

Maddi tazminat davası, hukuka aykırı bir işlem veya eylem nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin giderilmesini talep eden dava olup; Manevi tazminat davası da aynı şekilde bu işlem ve eylem nedeniyle bireylerin yaşadığı elem, üzüntü ve ızdırabın bir karşılığı olan zararın giderilmesini içeren davadır. Destekten yoksun kalma tazminatı ise haksız eylem nedeniyle ölen bir kişinin yaşarken destek verdiği ama ölüm nedeniyle bu destekten mahrum kalanların talep edeceği bir tazminattır. Kişilik haklarına saldırı yapılan bir kişi de haksız eylemin karşılığında bir tazminat isteyebilir. Boşanma nedeniyle mağdur olan eş kusur oranında diğer taraftan bir tazminat talep edebilir. İş kazası, trafik kazası, yanlış tedavi, telif haklarının ihlali vs. nedenlerle de zarar görenler tazminat davası açabilirler.

Tazminat davası Devletin yaptığı idari işlem ve eylemlere karşı da açılabilir.

Tazminat davası nerede açılır?

Tazminat davaları, sınırlı sayıda olmayan ve zararın geldiği herkese karşı açılabilen davalardır. Bu sebeple, haksız eylemin kim tarafından geldiğine ve konusuna bakmak gerekir. Boşanmadan kaynaklı tazminat davası aile mahkemesinde açılırken, idarenin işlem veya eyleminden kaynaklı zararların tazmini için idari yargıda dava açılabilecektir. İş kazası için iş mahkemesinde, telif haklarıyla ilgili fikri haklar hukuk mahkemesinde, trafik kazası-yanlış tedavi.. gibi durumlardan kaynaklı olan davalar genel mahkeme olan asliye hukuk mahkemelerinde açılacaktır. Örneklemeler ile açıklanabilecek bu durumlar, her dava için ayrı ayrı değerlendirilebilecektir.