
1-Çevre Düzeni Planları
Çevre düzeni planı; varsa mekânsal strateji planlarının hedef ve stratejilerine uygun olarak yerleşim, gelişme alanları ve sektörlere ilişkin alt ölçek planlarını yönlendiren genel arazi kullanım kararları çerçevesinde ilke ve kriterleri belirleyen, bölge, havza veya il bütününde hazırlanan, plan hükümleri ve raporuyla bir bütün olan plandır.
2-Nazım İmar Planları
Nazım İmar Planı; varsa bölge planlarının mekâna ilişkin genel ilkelerine ve varsa çevre düzeni planlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine, yine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklüklerini, nüfus yoğunlukları ve eşiklerini, ulaşım sistemlerini göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen, plan hükümleri ve raporuyla beraber bütün olan plandır.
3-Uygulama İmar Planları
Uygulama İmar Planı; tasdikli hali hazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır.
4-Parselasyon Planları
İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyelerin yetkili olduğu, sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise valiliklerin yetkili olduğu yerleştirme planlarıdır.
Çevre Düzeni Planları, genel idari düzenleyici işlemlerdir. İmar planlarının çevre düzeni planlarına uygun olarak yapılması gerekmektedir.
Taşınmazında imar planı yapılan ve bu plandan memnun olmayan malikler ne yapmalıdır?
İlanı veya askı tarihini takiben yasal süre içerisinde itiraz edilmesi gerekmektedir. Ancak bu süreler kaçırılmış ise yine de başka ihtimallerle ve olanaklarla dava açılabilmesi mümkündür.
Taşınmazı imar planlarına göre; eğitim alanında, sağlık alanında, ibadet alanında, park alanında vs. kalan malikler ne yapmalıdır?
Taşınmaz malikleri süresinde itiraz ve dava yoluna gideceklerdir. Süreyi kaçıran malikler için de alternatifli olarak müracaat ve dava yolları bulunmaktadır.
Çevre Düzeni Planında kısıtlama lekesi içinde(Doğal ve ekolojik karakteri korunacak alan, tarım alanı, orman alanı, eko turizm alanı vs.) kalan malikler ne yapmalıdır?
Uygulama işlemi niteliğinde olan alt ölçekli planlar, kamulaştırma, imar durum belgesi, tevhit-ifraz vs. işlemler ile hem bu işlemlere hem de genel düzenleyici idari işleme karşı süreaşımı olmaksızın dava açılabilir.
İmar planlarında hangi konulara itiraz edilebilir ve dava açılabilir?
Kadastral parselin bastığı yerden, kademeli emsale; adalar arasındaki emsal farklılığından, konfor uygulamasına kadar hakkaniyete ve anayasal eşitlik ilkesine aykırı olan her uygulamaya itiraz edilebilir.
Çalışma Alanları
- İdari Davalar
- İmar Davaları
- Doğal Sit Alanları
- Arkeolojik Sit Alanları
- Kamulaştırmasız El Atma Nedeniyle Bedel Davaları
- İçme Suyu Havzaları-Baraj Koruma kuşağı
- Kıyı Kenar İçerisinde Kalan Taşınmazlar
- Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB)
- Orman Davaları
- Tazminat Davaları
- İşçilik Alacaklarına İlişkin Davalar
- Telif Haklarına İlişkin Davalar
- İcra Takipleri
- Danışmanlık Hizmetleri